Sharp & Neat: Waarom is een bot mes gevaarlijker dan een scherp mes?

Antwoord op de vraag

Waarom is een bot mes gevaarlijker dan een scherp mes?

Onderwerp: messen

Andere veelgestelde vragen over dit onderwerp Alle veelgestelde vragen

Antwoord

Niet een scherp mes, maar net een bot mes vormt een gevaar in de keuken.

Jaarlijks worden er zo’n zesduizend vingertopjes afgesneden bij professionele koks in de horeca. Al deze snijincidenten zijn te wijten aan botte messen!

Het klinkt misschien raar dat juist een bot mes verantwoordelijk is voor deze ongevallen, maar het is eigenlijk heel logisch. Met botte messen moeten koks veel meer kracht gebruiken om door hun producten heen te komen, en juist dan is het gevaar van uitschieten het grootst. Een scherp mes glijdt daarentegen vloeiend door je producten.

Een bot mes is niet alleen gevaarlijk het scheurt en kneust ook de producten waardoor de structuur beschadigt en sappen verloren gaan. Dit gaat ten koste van smaak, houdbaarheid en kwaliteit.

Natuurlijk is ook een scherp mes niet zonder gevaar. Maar doordat je meer controle hebt, is het risico op ongelukken veel kleiner. Bijkomend voordeel is dat een snijwond van een scherp mes sneller en beter geneest.

Verzorg je messen dus en hou het vooral veilig.

 

784 

Nog Vragen?

Neem een kijkje naar de verschillende diensten die ik aanbied, de veelgestelde vragen of mijn prijslijst...

Mijn Diensten FAQ's Mijn Prijslijst